Beschrijving
BURUNDI
Kayanza
Land van herkomst:
Burundi
Regio:
Kayanza
Microregio:
Diverse kleinschalige boeren
Producent:
Dohorerabarimyi Cooperative
Verwerking:
Fully washed
Variëteit:
Red Bourbon
Koffiesoort:
100% Arabica
Smaakindicatie:
Fris, sappig en wild. Medium aciditeit, lange nasmaak.
Achtergrond:
Coffee Cooperative Dohorerabarimyi ligt in de hooggebergten van Noord-Burundi, regelmatig verscholen in de mist van dit bosrijke gebied. Dit zijn de perfecte omstandigheden voor de groei van de beste koffiebonen van Burundi.
Nelson Brumuni is de verkozen directeur van deze sterke coöperatie van 500 leden. Nelson is geliefd door de leden en een stabiele factor sinds de oprichting in 2012. Behalve directeur is hij zelf ook koffieboer.
De coöperatie ontwikkelt zich nog ieder jaar. Niet alleen door de professionalisering van de oogst en verwerking van koffiebessen, maar ook door het inhuren van landbouwkundigen voor trainingsdoeleinden. Dit resulteert in hoge cupping scores van specifieke plantages.
Dankzij nauwe samenwerking met inkooporganisaties die het verschil willen maken, krijgen de boeren niet alleen een goede prijs voor hun product, maar kan de coöperatie ook blijven investeren in wasstations, sociale projecten en andere voordelen voor de producenten.
Zoals de meeste koffie’s uit Afrika, kun je een fris en fruitig karakter verwachten, waarin je grapefruit, druif, appel, sterfruit, ananas, cacao, walnoot, jong blad en zwarte thee kunt proeven.